frezen-polycarbonaat
Leestijd: 2 minuten

De eigenschappen van Polycarbonaat

Polycarbonaat is een plaatmateriaal en heeft verschillende synoniemen. Zo wordt het materiaal ook wel Arla, Lexan, Margard, Makrolon, Panlite, Makrofol of Lexgard genoemd. Voor het gemak houden wij het bij polycarbonaat. Hieronder lees je wat polycarbonaat is en welke kenmerken het materiaal heeft.

Wat is polycarbonaat?

In een paar woorden: een thermoplastisch polymeer. Deze benaming wil zeggen dat de kunststofsoort erg goed tegen hoge temperaturen kan. Dit is meteen een van de redenen waarom polycarbonaat vaak terugkomt in de levensmiddelenindustrie. Je kunt polycarbonaat ook toepassen als voorzetraam. Hierbij plaats je de plaat over het bestaande glas. De ruimte tussen het glas en het polycarbonaat zorgt voor stilstaande lucht waardoor je een isolerende werking creëert.

Polycarbonaat is extreem sterk

Polycarbonaat is maar liefst 250 keer sterker dan normaal glas. Hiermee is de slagvastheid van polycarbonaat een van de belangrijkste eigenschappen van dit materiaal. Deze stevigheid biedt veel verschillende mogelijkheden. Hierdoor is polycarbonaat uitermate geschikt voor de industrie maar bijvoorbeeld ook als onderdeel van terrasoverkappingen, tuinkassen of bootramen. De platen zijn daarnaast vandalismebestendig en worden bijvoorbeeld veel gebruikt in bushokjes. 

Gemakkelijk te bewerken

Met het juiste gereedschap kun je platen van polycarbonaat gemakkelijk lasersnijden, buigen, boren en frezen. Het bewerken van polycarbonaat pak je op dezelfde manier aan als het bewerken van plexiglas. De kans op breken is echter een stuk kleiner bij polycarbonaat waardoor je dit materiaal gemakkelijker kunt bewerken.

Polycarbonaat is brandvertragend

Polycarbonaat is brandvertragend en moeilijk ontvlambaar. Het materiaal heeft een B1-classificering. Om deze reden wordt polycarbonaat vaak gebruikt als beschermkap voor machines. Hierdoor kan er veilig gewerkt worden in de buurt van machines waarbij je te maken krijgt met scherpe onderdelen of met een hoge temperatuur.

Transparant en UV-werende eigenschappen van polycarbonaat

Vaak wordt polycarbonaat vergeleken met normaal glas. Feit is dat polycarbonaat niet onder doet qua transparantie. Aangezien polycarbonaat meer licht doorlaat, durven wij zelfs te stellen dat je er beter doorheen kunt kijken dan dat je bij normaal glas doet.

Een andere eigenschap van polycarbonaat is dat de platen UV-werend zijn. Hierdoor is het materiaal buitenshuis erg goed te gebruiken. Polycarbonaat verkleurt daarnaast niet door zonlicht of UV-straling.

Interesse gewekt?

Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?

De eigenschappen van HPLfrezen-van-trespafrezen-polycarbonaatVoordelen en nadelen van polycarbonaat
HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring