Kunststof buigen

Kunststof buigen is een techniek waarbij thermoplastische kunststoffen vervormd of verbogen worden. Met behulp van warmte is het mogelijk om de vorm van kunststof platen aan te passen. Warmte zal er namelijk voor zorgen dat het kunststof zacht wordt. Het zachte materiaal is met de juiste techniek in de gewenste richting te buigen. Na het buigen van het kunststof laat je het materiaal afkoelen. Door het kunststof af te laten koelen zal het niet meer terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm. 

Het buigen van kunststof wordt ook wel draperen of vormen genoemd. Dit zijn slechts synoniemen waarbij over dezelfde techniek gesproken wordt. In alle gevallen wordt er over het thermisch vervormen van kunststoffen gesproken. 

Kunststof buigen met gloeidraad

Kunststoffen kunnen door middel van verschillende technieken gebogen worden. Zo zijn zowel koud als warm buigen erg bekende methoden om kunststof in de gewenste vorm te krijgen. Bij Fleva Products buigen we kunststof met behulp van de warmte van een kunststof buigmachine. Onze buigmachine werkt met gloeidraad en is in staat om een kunststof plaat op de juiste temperatuur te laten komen. 

In het kort werkt het buigen van kunststof als volgt: we plaatsen een, in dit geval, plexiglas plaat op de warmte spiralen van de buigmachine. Vervolgens zal de kunststof buigmachine ervoor zorgen dat een bepaalde temperatuur bewerkt wordt. Zodra het plexiglas warm genoeg is, wordt het materiaal vloeibaar en kan het buigen van het kunststof beginnen. Nadat het buigproces is voltooid zul je de plexiglas plaat niet meer herkennen!

Voor samples en kleine oplages maken wij gebruik van hoek & radius mallen. Bij grote aantallen maken we de mallen op maat. Deze op maat gemaakte mallen worden enkel en alleen voor de desbetreffende opdracht gebruikt. Zo kunnen we de kwaliteit en de doorlooptijd van de opdracht garanderen. 

Bij Fleva Products zijn we in staat om kunststoffen met een dikte van minimaal 0,4 millimeter en maximaal 10 millimeter te buigen.   

De kosten van kunststof platen buigen

De totale kosten van het laten buigen van kunststof platen verschillen per project. Het type kunststof, de hoeveelheid platen en de complexiteit van de opdracht bepalen voor een groot deel waar de totale kosten op uit zullen komen. Voor een indicatie van de kosten of voor een nauwkeurige prijsberekening kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We geven je graag meer inzicht over de kosten die bij het buigen van kunststoffen komen kijken. 

Voordelen van kunststof buigen

Het buigen van kunststof heeft een aantal voordelen waardoor het een aantrekkelijke bewerkingsmethode is. Dit zijn de belangrijkste voordelen van kunststof buigen:

 • Mogelijk met veel verschillende soorten kunststoffen
 • Op maat gemaakte mallen garanderen een hoge kwaliteit
 • Kunststof kan in iedere gewenste vorm gebogen worden 
 • Geen optisch verschil met de onbewerkte kunststof plaat 
 • Zowel erg dunne als dikke kunststof platen kunnen gebogen worden
 • Relatief lage kosten bij grote oplages

Geschikte kunststoffen om te laten buigen

Het is mogelijk om veel verschillende soorten kunststoffen te buigen. Iedere kunststofsoort die door verhitting zacht of vloeibaar wordt, kan in de gewenste vorm gebogen worden. Uiteraard laten bepaalde kunststoffen zich beter buigen dan anderen. Onderstaande kunststoffen zijn zeer geschikt om door middel van warmte te buigen:

Wil je een ander type kunststof laten buigen? Dan is dat vaak geen enkel probleem. Laat ons gerust weten welke kunststofsoort je door middel van warmte wil laten vervormen. Uiteraard zullen we je van vrijblijvend en persoonlijk advies voorzien. 

Interesse gewekt? Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Je kunt online een vrijblijvende offerte aanvragen. Ideaal als je al weet welke kunststofsoort je wil laten buigen.

Wil je eerst wat meer informatie over het buigen van kunststoffen? Neem dan zeker eens contact met ons op. 

WAT MAAKT ONS UNIEK

RECENTE PROJECTEN


HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring