frezen-van-trespa
Leestijd: 2 minuten

Wat is HPL?

HPL staat voor High Pressure Laminate, eenvoudig vertaald naar ‘hoge druk laminaat’. Vaak wordt HPL ook wel Trespa genoemd, Trespa is een merknaam van HPL. HPL bestaat uit meerdere lagen die onder hoge druk en door verhitting worden samengeperst, oftewel gelamineerd. Het is een materiaalsoort die verkrijgbaar is in diverse diktes, kleuren en motieven.

Eigenschappen van HPL

De platen waar HPL uit bestaat zijn phenolhars en cellulose. Dit zijn harde platen die in de bouwsector vaak worden toegepast voor boeiboorden en gevelbekleding. Tijdens de productie van HPL worden deze lagen op elkaar geperst onder een hoge temperatuur en onder hoge druk. De hitte zorgt ervoor dat de phenolhars hard wordt. Door het persen onder hoge druk wordt er een dichte en harde plaat gecreëerd. Doordat HPL onder deze hoge druk en hitte wordt samengeperst is het materiaal ook erg weerbestendig. De platen worden daarom vaak toegepast als wandafwerking, gevelbekleding of als machine omkasting.

HPL bewerken

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is HPL een erg sterk en stijf materiaal, toch is HPL eenvoudig te bewerken. Het is een materiaalsoort die zich perfect laat frezen. De volgende bewerkingen zijn mogelijk: gaten boren, verzinken en natuurlijk frezen. We bieden ook de mogelijkheid HPL te lasergraveren. Bij dit proces wordt de toplaag van het HPL weggehaald waardoor de kern van de HPL plaat naar boven komt. Hiermee is het mogelijk logo’s of andere vormen nauwkeurig in het HPL te lasergraveren.

HPL voor binnen en buiten

HPL kan zowel binnen als buiten toegepast worden. Omdat het een sterk materiaal is gaat HPL buiten tot zeker 30 jaar mee. Buiten kun je HPL bijvoorbeeld in de vorm van gevelbekleding of als reclamebord gebruiken. Ook is HPL uitermate geschikt voor binnen. Zo wordt HPL vanwege de harde toplagen ook vaak gebruikt in ruimtes als operatiekamers of laboratoria. Naast deze hygiënische omgevingen is het ook interessant voor de levensmiddelenindustrie of machinebouw. In deze gevallen komt het erg goed van pas dat HPL eenvoudig schoon te maken is en geen vuil vasthoudt.

Interesse gewekt?

Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?

No Comments

Leave a Reply

De eigenschappen van plexiglaszwarte-plexiglas-freesletterstrespa-lasergraverenWaarom kiezen voor HPL?
HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring