PETG – Polyethyleentereftalaatglycol

PETG is een kunststofsoort die met glycol bewerkt is. In principe spreken we over glycol gemodificeerd PET. Dankzij deze eigenschap behoudt PETG haar transparantie en heeft de kunststof een lage smelttemperatuur. Om die reden is polyethyleentereftalaatglycol de meest brandveilige kunststof die je kunt gebruiken. PETG voldoet ook niet voor niets aan de brandclassificering B1. De kunststof wordt om deze reden ook veel op vliegvelden gebruikt. Voor het gebruik op vliegvelden moet een bepaald materiaal immers aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen. 

Het met glycol bewerkte kunststof is zeer breed toepasbaar. Vooral in de chemische-, voedings- en signing industrie zul je PETG veel terugzien.  De belangrijkste eigenschap, naast de lage smelttemperatuur, is de extreme slagvastheid van PETG. De slagvastheid van polyethyleentereftalaatglycol ligt maar liefst twee keer hoger dan die van PMMA. Daarnaast kent PETG nog heel wat andere waardevolle eigenschappen waardoor het materiaal erg veel gebruikt wordt.

Het bewerken van PETG

Het is mogelijk om PETG op meerdere manieren te bewerken. Zo kun je polyethyleentereftalaatglycol zowel lasersnijden als frezen. Beide bewerkingstechnieken zorgen voor uitstekende resultaten, mits er hoogwaardige machines worden gebruikt om de kunststof platen te bewerken. Welke bewerkingsmethode de beste keuze is, wordt met name bepaald door de dikte van de kunststof PETG platen. 

Lasersnijden van PETG

Lasersnijden is een zeer goede methode om PETG te bewerken. Polyethyleentereftalaatglycol is al vanaf een dikte van 0,5 millimeter te verkrijgen. Dunne platen van PETG zijn erg geschikt voor bewerking met de lasermachine. Tot een maximale dikte van 5 millimeter kunnen we PETG zeer nauwkeurig lasersnijden. Zonder bramen en met scherpe randen! Qua ontwerp is er veel mogelijk, aangezien lasersnijden een flexibele bewerkingsmethode is. 

Frezen van polyethyleentereftalaatglycol

Het frezen van PETG is de perfecte keuze wanneer je met wat dikkere platen te maken hebt. Polyethyleentereftalaatglycol laat zich uitstekend frezen met een moderne freesmachine en ook bij deze bewerkingsmethode worden er nauwkeurige resultaten gerealiseerd. 

Eigenschappen van PETG

PETG kent een aantal belangrijke eigenschappen waardoor het gebruik van deze kunststof in veel industrieën de juiste keuze is. Een aantal handige kenmerken van polyethyleentereftalaatglycol:

 • Zeer slagvast
 • Hoge chemische bestendigheid
 • Geschikt voor de voedingsindustrie
 • B1 brandclassificering
 • Fraaie oppervlaktekwaliteit welke vergelijk is met acrylaat

Toepassingen van glycol gemodificeerd PET

Dankzij de waardevolle kenmerken van glycol gemodificeerd PET, wordt de kunststof veelzijdig ingezet en kent het materiaal uiteenlopende toepassingen. Hieronder worden een aantal voorbeeldtoepassingen opgesomd:

 • Beschermkappen van apparatuur
 • Onderdelen van machines en productiehulpmiddelen
 • Displays voor de presentatie van voedingsmiddelen
 • Lichtkappen
 • Trays en beschermingshulzen
 • Reclameborden voor binnen en buiten

Meer weten over PETG?

Als je meer wil weten over PETG, kun je altijd contact met ons opnemen. We informeren en adviseren je graag over het gebruik van deze veelzijdige kunststofsoort. Via het formulier onderaan deze pagina kun je met ons in contact komen.

HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring