Polycarbonaat

Polycarbonaat is een zeer sterke, bijna onbreekbare kunststofsoort. De merknaam van polycarbonaat is Lexaan/Lexan. Deze handelsnaam zul je in de markt veel tegenkomen. Daarnaast wordt de afkorting PC ook regelmatig gebruikt. Polycarbonaat is de juiste keuze voor enorm veel toepassingen. Dit is te danken aan de unieke eigenschappen van het kunststof. Het materiaal is zelfs zo sterk dat het voor de cockpit van straaljagers wordt gebruikt. Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar de robuustheid van polycarbonaat. Het is meerdere keren aangetoond dat Lexaan zo’n 250 keer sterker is dan glas. Het is dan ook niet voor niets dat polycarbonaat regelmatig veiligheidsglas wordt genoemd. 

Lexaan is veelal in plaatvorm te verkrijgen. Afhankelijk van de dikte van de polycarbonaat platen is het materiaal verkrijgbaar in DIN 4102 B1 (1-4 millimeter) en B2 (>4 millimeter). B1 polycarbonaat is enkel geschikt voor binnen doordat deze variant minder goed bestand is tegen weersinvloeden en dergelijke. B2 polycarbonaat kan uitstekend buiten gebruikt worden en is onder andere brandwerend.

Bewerking van polycarbonaat platen

Polycarbonaat platen kunnen op verschillende manieren bewerkt worden. De twee beste bewerkingsmethoden om Lexan platen een nieuwe vorm te geven, zijn frezen en buigen. Alle twee de bewerkingsmethoden hebben hun eigen voordelen. Uiteraard is het aan te raden om advies in te winnen voordat je voor een van deze drie technieken kiest. Vooral de gewenste vorm en de dikte van de polycarbonaat platen spelen een belangrijke rol. 

Polycarbonaat frezen

Bij het frezen van polycarbonaat mogen de platen wat dikker zijn. Een Lexaan plaat van maximaal 20 millimeter dik is probleemloos te frezen. Het nadeel van het frezen van polycarbonaat ten opzichte van het lasersnijden van PC is dat de vormvrijheid minder groot zal zijn. Echter hoeft dit voor bepaalde klussen geen enkel probleem te vormen en kan het gebruik van de freesmachine de beste keuze zijn. 

Polycarbonaat buigen

Het buigen van polycarbonaat platen gebeurt veel. Deze bewerkingsmethode is een uitstekende keuze om de Lexaan platen een nieuwe vorm te geven. De vormvrijheid is enorm wanneer het buigproces op een professionele manier plaatsvindt. Bij het buigen van polycarbonaat worden hoge temperaturen gebruikt om het materiaal vloeibaar te maken. Zodra de plaat verhit is, kan de vorm aangepast worden. Na het buigen wordt de tijd genomen om het kunststof af te laten koelen.

Polycarbonaat lasersnijden

Het bewerken van polycarbonaat platen met een laser is aan te raden wanneer je met relatief dunne platen te maken hebt. De dikte van een Lexaan plaat mag maximaal 3 millimeter bedragen. Een polycarbonaat plaat van 3 millimeter dik is redelijk netjes te bewerken met behulp van de lasermachine. 

Belangrijke kenmerken van polycarbonaat

Polycarbonaat heeft een aantal unieke kenmerken. Zoals eerder benoemd is het materiaal oersterk en ongeveer 250 keer sterker dan glas. Daarnaast heeft Lexaan de volgende eigenschappen:

  • UV-werend
  • Brandvertragend
  • Elektrisch isolerend
  • Bestand tegen oliën en vetten
  • Zowel koud als warm te buigen

Toepassingen van polycarbonaat

Door de handige eigenschappen van Lexan wordt de kunststofsoort veel ingezet in allerlei sectoren. Zelfs in sectoren waar er extreem hoge eisen aan materialen gesteld worden, zweert men bij polycarbonaat. 

Enkele voorbeelden van toepassingen en sectoren van PC:

  • Machinekappen voor productiebedrijven
  • Vervanger van glas 
  • Luchtvaartindustrie
  • Defensie
  • Voedselindustrie

Meer weten over polycarbonaat?

Wil je meer informatie over polycarbonaat en de bijbehorende bewerkingstechnieken? Neem dan zeker eens contact op. We beantwoorden al je vragen en vertellen je graag meer over deze veelzijdige kunststofsoort. Vul onderstaand contactformulier in of bel ons even op!

HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

    Naam *

    E-mailadres *

    Bericht *

    Bestand

    Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

    Algemene voorwaarden*
    Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring