POM – Polyoxymethyleen

Polyoxymethyleen, veelal afgekort tot POM en wordt ook weleens polyacetaal genoemd. Deze veelzijdige kunststofsoort is hard en er wordt daarom in veel verschillende sectoren gebruik van gemaakt. Denk aan de automotive industrie en de elektronica industrie. Ook bij consumentengoederen kom je POM veel tegen. Dankzij de hardheid van POM wordt het materiaal zo nu en dan ook gebruikt als een vervanger van staal! Verder is polyoxymethyleen de beste keuze wanneer je met vochtige ruimtes te maken hebt. In tegenstelling tot staal heeft POM geen last van oxidatie. 

Het bewerken van POM

POM kan op meerdere manieren bewerkt worden. Het is zowel mogelijk om polyoxymethyleen te lasersnijden als te frezen. Welke bewerkingsmethode je het beste kunt toepassen, is afhankelijk van het doel en de eigenschappen van het kunststof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dikte en de grootte van het materiaal. 

Lasersnijden van POM-C

POM-C laat zich netjes lasersnijden. Om voor het beste resultaat te kunnen zorgen, mag de dikte van een polyoxymethyleen plaat maximaal 8 millimeter bedragen. Het lasersnijden van POM is een uitstekend alternatief voor frezen en zorgt voor nauwkeurige resultaten. Daarnaast is het bewerken van polyacetaal met een lasermachine zeer efficiënt. Het lasersnijden van POM-C gaat sneller dan het bewerken van polyoxymethyleen met een freesmachine. 

Frezen van polyoxymethyleen

Naast lasersnijden is het frezen van polyoxymethyleen ook een zeer goede optie. POM kan netjes en nauwkeurig gefreesd worden. In veel gevallen is het frezen van polyoxymethyleen zelfs de enige optie, aangezien de lasermachine beperkt is tot platen met een dikte van maximaal 8 millimeter. De 3-assige portaalfreesmachine is in staat om POM tot een dikte van 40 millimeter te bewerken. 

Eigenschappen van polyacetaal

Polyacetaal heeft unieke eigenschappen waardoor het materiaal veel gebruikt wordt in verschillende sectoren. Deze combinatie van kenmerken zie je niet vaak terug bij andere kunststofsoorten. De belangrijkste eigenschappen van POM zijn de volgende:

 • Hoge mechanische sterke en stijfheid
 • Hoge veerkracht
 • Zeer slag- en maatvast
 • Elektrisch isolerende eigenschappen
 • Zeer goed bestand tegen herhaalde schokken
 • Hittebestendig (105°C tot 120°C)
 • Geschikt voor de voedingsindustrie
 • Lage wrijvingscoëfficiënt

Hiernaast neemt polyoxymethyleen ook nog eens nauwelijks vocht op. Kortom, POM heeft waardevolle eigenschappen waardoor het kunststof vele toepassingen kent. 

Toepassingen van polyoxymethyleen

POM-C kent vele toepassingen in verschillende sectoren. Zo wordt polyoxymethyleen veel gebruikt voor de consumentenmarkt, maar ook in de industrie kom je POM regelmatig tegen. Hieronder staan enkele toepassingen van POM opgesomd, zodat je een goed beeld krijgt van de veelzijdigheid van deze kunststofsoort.

 • Tandwielen
 • Schuifelementen
 • Clips en veren
 • Koffiezetapparaten en andere keukenapparatuur
 • Tandenborstels

Meer weten over polyoxymethyleen?

Als je meer wil weten over de eigenschappen, toepassingen of bewerkingsmethoden met betrekking tot POM, dan kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. We vertellen je graag meer over deze veelzijdige kunststofsoort. Onderaan deze pagina vind je onze contactgegevens en een contactformulier. 

HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring