icoon-van-kunststoffen
Leestijd: 2 minuten

Het elektrisch isolerende materiaal Pertinax

Pertinax staat bekend onder verschillende namen, namelijk: hardpapier, FR-2, PF en hardweefsel. Pertinax bestaat uit meerdere lagen papier dat is geïmpregneerd met phenolformaldehyde. Hierdoor is Pertinax eigenlijk een soort plaat van hardpapier. De eigenschappen kunnen verschillen door het gebruik van verschillende soorten papier. Dikker hardpapier heeft ook andere kenmerken dan een dunnere variant. Pertinax is verkrijgbaar in zowel plaat- als buisvorm en is goed te bewerken. Zo is het mogelijk om een Pertinax plaat op maat te realiseren. Om platen van Pertinax op een nauwkeurige te kunnen bewerken heb je wel de juiste machines nodig.

Eigenschappen van Pertinax platen

De meest unieke eigenschap van het materiaal is dat Pertinax uitstekend elektrisch isolerend is, het materiaal wordt dan ook vaak toegepast in de elektrotechnische industrie. De elektrische eigenschappen van hardpapier platen zijn zelfs nog goed bij hoge temperaturen of een hoog vochtigheidsgehalte.

Daarnaast is Pertinax goed weersbestendig en zal het enkel licht kunnen verkleuren bij blootstelling aan UV-stralen. Het materiaal wordt dan iets donkerder van kleur. De hoeveelheid vocht die een plaat van hardpapier opneemt is afhankelijk van het type papier dat is gebruikt. Pertinax kan daarnaast een constante temperatuur tot wel 120 graden celsius aan. Ook is het materiaal maatvast door zijn lage uitzettingscoëfficiënt.

Toepassingen van Pertinax

Zoals gezegd wordt Pertinax veel gebruikt in de elektrotechnische industrie door zijn elektrisch isolerende eigenschappen. Pertinax platen zijn geschikt om op maat te frezen in de door jou gewenste vormen. Door Pertinax te frezen wordt een hardpapier plaat in de gewenste maat gerealiseerd. Enkele voorbeelden van toepassingen van Pertinax zijn: 

 • Zekeringskasten
 • Schakelpanelen
 • Isolatiemateriaal
 • Montageplaten
 • Meetinstrumenten 

Interesse gewekt?

Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?

No Comments

Leave a Reply

Het lasersnijden van Kapton en Pi materiaallasersnijden-kapton-en-polymidekunststof-frezen-met-freesmachineKunststof frezen
HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring