doorzichtige-kunststof-platen
Leestijd: 3 minuten

Vergelijken van doorzichtige kunststoffen

Als je op zoek bent naar een doorzichtige kunststof om bijvoorbeeld te gebruiken als afschermkap, dan zijn er een aantal mogelijkheden. De keuze bestaat uit drie varianten, namelijk: Polycarbonaat, PMMA en PETG. De eigenschappen van deze materialen verschillen van elkaar. Daarnaast zijn de toepassingen van deze doorzichtige kunststoffen net iets anders. Hieronder lees je de gelijkenissen en verschillen tussen deze kunststoffen.

Wat is Polycarbonaat, PMMA en PETG?

Er zitten een aantal verschillen tussen de drie doorzichtige kunststoffen die we later in deze blog zullen toelichten. Graag geven we je eerst wat algemene informatie over polycarbonaat, PMMA en PETG. 

Polycarbonaat

Dit is de sterkste doorzichtige kunststofsoort die er is. Ter vergelijking: polycarbonaat is ruim 250 keer sterker dan normaal glas. Daarnaast hebben extreme kou of hitte geen invloed op de eigenschappen van polycarbonaat.

PMMA

Een ander synoniem voor PMMA is Acrylaat. Ook wordt deze kunststof weleens plexiglas of perspex genoemd. PMMA is erg licht en duurzaam, en maar liefst 30 keer sterker dan glas. Daarom zie je deze kunststofsoort vaak terug als vervanging van glas.

PETG

Qua eigenschappen zit PETG een beetje in het midden tussen PMMA en polycarbonaat. Deze kunststof is minder sterk dan Polycarbonaat maar wel sterker dan PMMA. Een positieve eigenschap van PETG is dat het materiaal erg brandvertragend werkt. Hierdoor wordt PETG bijvoorbeeld toegepast als beglazing in luchthavens.

Overeenkomende eigenschappen van deze doorzichtige kunststoffen

Alle drie de kunststoffen zijn vanzelfsprekend doorzichtig. Er zijn daarnaast een hoop eigenschappen die gelden voor zowel polycarbonaat, PMMA als PETG. Het gaat hierbij om de volgende eigenschappen:

– Flexibel
– Sterker dan normaal glas
– Slag- en stootvast
– Laag in gewicht
– Weersbestendig
– Duurzaam

Eigenschappen met verschillen

Zoals eerder aangegeven zijn er een aantal verschillen tussen de doorzichtige kunststoffen. Het ene kunststof is beter bestand tegen chemische blootstelling dan het andere kunststof. Ook tussen de sterkte van de drie kunststoffen zitten (kleine) verschillen. 

Gewicht en sterkte

Alle drie de genoemde doorzichtige kunststoffen zijn sterker dan normaal glas. Polycarbonaat is de sterkste van de drie en is 350 keer sterker dan glas. PETG is 150 keer sterker en PMMA is 30 keer sterker dan glas. Als we naar het gewicht kijken, zijn Polycarbonaat en PMMA beide 50% lichter dan glas.

UV-bestendigheid

Zowel PMMA als PETG zijn UV-bestendig. Daarentegen verkleurt polycarbonaat na 2 a 3 jaar blootstelling aan UV. Deze kunststofsoort krijgt dus niet het label “UV-bestendig”. Het is wel mogelijk te kiezen voor polycarbonaat platen die voorzien zijn van een UV-beschermlaag.

Flexibiliteit

Van de drie doorzichtige kunststoffen is polycarbonaat het meest flexibel. Wat betreft deze eigenschap komt PMMA het minst goed voor de dag.

Brandveiligheid

De temperatuurbestendigheid van de kunststoffen is verschillend. PMMA is bestand tegen temperaturen van -30˚c tot 80˚c, terwijl PETG bestand is tegen -40˚c tot 70˚c. Het doorzichtige polycarbonaat komt bij deze eigenschap het beste naar voren. Deze kunststof is bestand tegen temperaturen van minimaal -30˚c tot maximaal 120˚c.

Interesse gewekt?

Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?

Doorzichtige kunststoffen toepassenbeschermkapje-doorzichtig-kunststof
HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring