frezen-van-trespa
Leestijd: 3 minuten

Alles over Trespa

Trespa platen bestaan uit meerdere lagen houtvezels die op elkaar zijn geperst. Aan beide kanten van deze laag zit een harde en ondoordringbare toplaag. Het materiaal wordt vooral gebruikt voor buitenbekleding zoals bij de afwerking van gebouwen. Steeds vaker zie je Trespa terug als gevelbekleding of als reclamebord.

Verschillende namen voor Trespa

Officieel heet het materiaal High Pressure Laminate, oftewel HPL. Een van oorsprong Nederlandse fabrikant kwam met Trespa. Het is dus een merknaam die door het succes van deze fabrikant een bekende benaming is geworden voor alle soortgelijke platen.

Waar bestaat Trespa uit?

De officiële benaming (High Pressure Laminate) verraadt het al. Trespa bestaat uit onder hoge druk samengeperste lagen van houtvezels. Deze houtvezels zijn geïmpregneerd met fenolhars en vormen het belangrijkste bestanddeel van Trespa platen.

Door de hoge druk waarmee deze houtvezels worden samengeperst ontstaat er een extreem stevige kern. Vervolgens komt hier een toplaag van EBC over. Deze duurzame toplaag beschermt de kern van de plaat. Verder bestaat er de mogelijkheid om een gekleurd pigment toe te voegen aan deze laag. Dit maakt dat de platen verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren.

Alle voordelen van Trespa

Platen van Trespa hebben veel gelijkenissen met platen van normaal hout. Het grootste verschil is de dichtheid van de toplaag die Trespa heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat de nadelen van normaal hout niet van toepassing zijn op Trespa platen. Alle voordelen van Trespa op een rij:

 1. Hoge weerstand tegen breken of buigen
 2. Vandalismebestendig: zeer sterk en duurzaam
 3. Niet gevoelig voor invloeden van het weer: vocht, UV-straling en temperatuur
 4. Oneindig veel mogelijkheden in kleur, design en structuren
 5. Vuil hecht zich niet aan de toplaag 6. Onderhoudsarm

Trespa bewerken

Je zou wellicht verwachten dat Trespa moeilijk te bewerken is omdat het zo’n sterke plaat is. Echter valt dit reuze mee. De eigenschappen van het materiaal zijn te vergelijken met het beste type hardhout. De platen zijn goed te bewerken met het juiste gereedschap.

Alle bewerkingen die je met een hardhout plaat uit kunt voeren, zijn ook mogelijk met Trespa platen. Je kunt de platen zonder al te veel moeite boren, frezen of zagen. Ook zijn Trespa platen gemakkelijk te monteren door gebruik te maken van schroeven of lijm. Houd er bij het bewerken van Trespa rekening mee dat de platen erg zwaar zijn.

Interesse gewekt?

Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?

Graveren van Trespa: dit moet je wetenfrezen-van-trespalasersnijden-fleva-products-footerWat is een lasermachine?
HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring