frezen-polycarbonaat
Leestijd: 3 minuten

Voordelen en nadelen van polycarbonaat

Polycarbonaat is 250 keer zo sterk als normaal glas en twee keer zo licht. Alleen al om deze eigenschappen is polycarbonaat een populaire vervanger voor glas. Hieronder lees je welke voordelen en nadelen dit materiaal heeft.

De voordelen van polycarbonaat

 • Brandvertragend
 • Vandalismebestendig
 • Isolerend
 • Gemakkelijk te bewerken
 • Duurzaam

Brandvertragend dankzij B1-classificering

Polycarbonaat is een van de weinige kunststofsoorten die hoge temperaturen kan weerstaan. Bij contact met een vlam zal het materiaal niet branden dankzij de B1-classificering.

Polycarbonaat is vandalismebestendig

Polycarbonaat is een materiaal dat bijna niet stuk te krijgen is. Het is erg bestendig tegen vandalisme. Omdat het materiaal zo sterk is en niet zal breken, wordt het vaak gebruikt als veiligheidsbeglazing. Voorbeelden van toepassingen zijn technische machines, afdekkapjes, fietsenstallingen, bootramen en lichtreclames.

PC is isolerend

Een kenmerk dat vaak onderschat wordt is het vermogen van polycarbonaat om warmte vast te houden. Hierdoor is het materiaal zeer geschikt om tuinkassen af te dekken.

Polycarbonaat is gemakkelijk te bewerken

Het bewerken van polycarbonaat is gelijk aan het bewerken van plexiglas. De polycarbonaat plaat kan zelfs hogere temperaturen aan. Plexiglas platen hebben een lager smeltpunt. Over smelten hoef je jezelf geen zorgen te maken bij polycarbonaat. Aangezien het materiaal zo stevig en sterk is, hoef je voor breuken ook niet bang te zijn. Verder gaat het frezen en lasersnijden van polycarbonaat op dezelfde manier als bij plexiglas.

Duurzaamheid van polycarbonaat

Dankzij de lange levensduur van polycarbonaat is het materiaal erg duurzaam. Daarnaast is het volledig recyclebaar. Ook de toepasbaarheid is veelzijdig en om die reden zeer duurzaam te noemen. Zo kun je polycarbonaat probleemloos buiten gebruiken. Het kunststof zal niet verkleuren door de zon. 

De nadelen van polycarbonaat

Polycarbonaat heeft twee nadelen. Het eerste nadeel is dat het materiaal niet geheel krasbestendig is. Krassen kunnen ontstaan als het kunststof in een technische werkplaats wordt gebruikt. Ook vallende takken kunnen voor krassen zorgen. Het is echter mogelijk om het polycarbonaat te polijsten om de krassen weg te werken.

Het tweede nadeel is dat polycarbonaat een uitzettingsgraad van 0,065 millimeter per meter per graad Celsius heeft. Dit is erg minimaal, maar desondanks is het nuttige info waar je op moet letten bij het bewerken van polycarbonaat. Een tip: maak de montagegaten groot genoeg zodat een schroef of bout niet klem komt te zitten als de plaat uitzet.

Interesse gewekt?

Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?

De eigenschappen van polycarbonaatfrezen-polycarbonaatfrezen-van-trespaBrandveiligheid Trespa
HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring