frezen-polycarbonaat
Leestijd: 2 minuten

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is een kunststofsoort met unieke eigenschappen. Polycarbonaat is erg licht maar tegelijkertijd zeer sterk. De slagvastheid van polycarbonaat is enorm. Verder is deze kunststofsoort veelal uv-werend, brandvertragend en niet snel ontvlambaar. De eigenschappen van polycarbonaat zorgen ervoor dat je het materiaal uitstekend kunt bewerken. 

Sinds wanneer bestaat polycarbonaat?

Polycarbonaat is rond 1900 voor het eerst ontdekt. Het materiaal is lang onderzocht door een Duitse chemicus. Hij vond echter geen manier om het materiaal in de markt te brengen. In 1953 startte de productie van polycarbonaat. Het werd in die tijd al vaak gebruikt om glas te vervangen. Echter had polycarbonaat nog wel een bruine tint. Dit veranderde pas in 1970. Al snel werd polycarbonaat gebruikt voor veiligheidsbrillen, voor koplampen en ter bescherming van verschillende machines. 

Hoe wordt polycarbonaat ook wel genoemd?

In de markt heeft polycarbonaat meerdere benamingen. Ten eerste wordt polycarbonaat vaak afgekort met PC. De meest populaire merknamen voor polycarbonaat zijn Lexan en Markolon. Er zitten weinig verschillen tussen: het gaat altijd om één kunststofsoort en dat is polycarbonaat.

De kleuren van polycarbonaat

Over het algemeen is polycarbonaat doorzichtig. Toch kan het ook een bepaalde kleur, of liever gezegd een tint, hebben. Denk hierbij aan een een bruine of grijze tint. Ook opaalwit en natuurlijk kristalhelder zie je vaak voorbij komen. Meestal wordt de heldere variant van polycarbonaat toegepast. Verder is het ook mogelijk om polycarbonaat van een bepaalde folie te voorzien. 

Voordelen van polycarbonaat

Het grootste voordeel van polycarbonaat is de stevigheid van het materiaal. Daarnaast is het doorzichtig en licht waardoor je het voor een heleboel doeleinden kunt gebruiken. Polycarbonaat en acrylglas worden regelmatig door elkaar gehaald. Met het blote oog kun je het verschil niet altijd even goed zien. Toch zijn de verschillen tussen deze kunststofsoorten erg groot. Zo is acrylglas niet zo robuust en slagvast als polycarbonaat. Daarnaast is polycarbonaat veel beter bestand tegen hoge temperaturen. Natuurlijk komt de ene kunststofsoort beter van pas bij een bepaalde toepassing en andersom. 

De voordelen van polycarbonaat op een rijtje:

 • Enorm robuust
 • Werken met polycarbonaat is erg eenvoudig
 • Vlamvertragende werking
 • Kan buiten worden gebruikt
 • Glashelder

Interesse gewekt?

Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?

No Comments

Leave a Reply

Wat is Plexiglas?plexiglas-cover-voorzien-van-een-verzinkingplexiglas-gefreesd-en-voorzien-van-tapgaten5 belangrijkste voordelen van plexiglas
HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring