zwarte-plexiglas-freesletters
Leestijd: 2 minuten

De eigenschappen van plexiglas

Plexiglas, ook wel PMMA, acrylaat, perspex en altuglas genoemd, is een materiaal met verschillende kenmerken en wordt vaak gebruikt als vervanger van glas. De grootste voordelen van plexiglas zijn de slagvastheid en het is stukken lichter en goedkoper dan normaal glas. In dit artikel lees je meer over de kenmerken van plexiglas.

Plexiglas benaming

Het eerder genoemde ‘PMMA’ staat voor polymethylmethacrylaat, dit is de scheikundige naam van plexiglas. De synoniemen acrylaat, perspex en altuglas zijn al genoemd, echter zijn dit niet alle benamingen die er bestaan voor plexiglas. Zo wordt plexiglas ook wel deglas, versato, vitredil, vedril, paraglas, lucryl, casocryl, oroglas en crilux genoemd.

Verschillende typen plexiglas

Er bestaan twee soorten plexiglas: Geëxtrudeerd plexiglas en gegoten plexiglas. Geëxtrudeerd plexiglas kent minimale dikte verschillen en laat zich uitstekend lasersnijden en frezen. Dit type is echter lastiger om te graveren. Vaak is dit type plexiglas iets goedkoper dan gegoten plexiglas.

Het grootste voordeel van gegoten plexiglas is dat dit materiaal zich gemakkelijk laat lasergraveren. Hierom wordt dit type plexiglas vooral gebruikt voor interieur toepassingen of voor decoratie. Het lasersnijden van gegoten plexiglas is dan weer minder gemakkelijk dan bij geëxtrudeerd plexiglas.

Plexiglas bewerken

Plexiglas kent onwijs veel bewerkingsmogelijkheden en is een ideaal materiaal voor industriële- en exterieur toepassingen. Plexiglas is een kunststof dat zich eenvoudig laat frezen, lasersnijden, graveren, buigen, boren en verlijmen. In de regel is gegoten plexiglas het meest gemakkelijk om te bewerken omdat er vaak meer spanning in geëxtrudeerd plexiglas zit. Hierdoor kan het kunststof iets sneller breken of scheuren dan de gegoten variant.

Voordelen en nadelen van plexiglas

Het grootste voordeel van plexiglas (ten opzichte van normaal glas) is dat dit kunststof een hoge slagvastheid heeft en ontzettend licht is. Ook is het materiaal UV-werend en duurzaam. Het grootste nadeel van plexiglas is de krasgevoeligheid. Lees alles over de 5 belangrijkste voordelen en nadelen van plexiglas.

Toepassingen van plexiglas

Plexiglas is erg geschikt voor exterieur toepassingen gezien de weerbestendigheid en sterke eigenschappen. Denk hierbij aan dakkoepels, naamborden, behuizingen en geluidsschermen. Daarnaast zie je plexiglas ook vaak terug in displays, machineonderdelen, reclameletters en awards.

Interesse gewekt?

Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?

No Comments

Leave a Reply

Schoonmaken van een plexiglas plaatgebogen-en-lasergesneden-plexiglas-onderdeelfrezen-van-trespaWat is HPL?
HOE KRIJG JE CONTACT

CONTACT ONS


Email:

Email:

info@flevaproducts.nl

Telefoon:

Telefoon:

+31 (0)492 70 02 47

Adres:

Adres:

Papenhoef 21L
5737 BS Lieshout
Nederland

Linkedin

Linkedin

YouTube

YouTube

  Naam *

  E-mailadres *

  Bericht *

  Bestand

  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, dxf, dwg, ai, svg.

  Algemene voorwaarden*
  Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden en privacyverklaring